Menu

Pretraga

SDC projekat implementirao Helvetas i MDA

Korišćenje usluga preduzeća za rast kompanija

Prelaz iz porodičnog biznisa u istinsku korporaciju koja je strukturirana i ima dobro upravljanje i strateški plan razvoja, može biti izvršen samo uz pomoć konsultantskih kuća. Najbolji primer je korporacija „Rugove“, koja je pretvorena u istinsku korporaciju što je rezultiralo značajnim rastom prodaje i zapošljavanja. Ovo je glavna poruka koja je proizašla iz poslovnog ručka koji se održao 8. oktobra 2015. godine u prostorijama hotela Emerald. Ovaj događaj je organizovao CEED Kosovo, gde su učestvovali skoro 40 predstavnika preduzeća i konsultantskih kompanija koje posluju na Kosovu. Istovremeno je održana neformalna panel diskusija sa predstavnicima tri preduzeća. Osnovni cilj ovog događaja je bio umrežavanja kao most da bi se povećala saradnja između biznisa i razmena iskustava o korišćenju spoljnih saradnika za razvoj i rast poslovanja. Ovo je projekat CEED Kosova koji je podržan od EYE (Projekat za jačanje zapošljavanja mladih, podržan od švajcarske vlade i sproveden od Helvetas Swiss Interoperation u saradnji sa MDA), i koji je nastavak uspešne saradnje između ovih organizacija, sa osnovnim ciljem da podstakne razvoj privatnog sektora na Kosovu.

Kreshnik Leshi, direktor CEED Kosova je istakao da je cilj događaja da se poveća svest biznisa o značaju korišćenja poslovnih usluga za razvoj i rast kompanija.

Jedan od panelista bio je Visar Kelmendi, osnivač i suvlasnik korporacije „Rugove“. Tokom podele svog iskustva sa učesnicima, gospodin Kelmendi je objasnio da je od 2006. godine, kada je kompanija osnovana pa do 2009. „Rugove” bio porodični biznis, proizvodnja nije bila strukturirana niti je prodaja bila planirana. U 2009. godini, gospodin Keljmendi je identifikovao potrebu restrukturiranja kompanije, prelazeći iz porodičnog preduzeća u strukturiranu korporaciju sa upravljačkim telom i strateškim planom za razvoj.

Gëzim Begolli, direktor u IQ Link i Httpool Kosova je govorio o svom iskustvu i procesu osnivanja i razvoja ove dve kompanije. On je ukazao na značaj korišćenja usluga poslovnih preduzeđa dok je bio zadužen za dva preduzeća. „Stručnjaci različitih oblasti mogu da pomognu kompanijama da izbegnu greške i trošenje dodatnih resursa i energije“, rekao je Begolli.

S druge strane, kao predstavnik konsultantskih kompanija u panelu je bio Leke Musa, partner u Baker Tilly International na Kosovu. G-din Musa je podelio sa učesnicima drugu stranu medalje, gde je sa tačke gledišta konsultanta na Kosovu,  rekao da je srž konsaltinga da se poveća efikasnost poslovnih procesa. Prema njegovim rečima „ključna uloga konsultanata je da identifikuje probleme unutar kompanije, jer budući da nisu njihov sastavni deo, oni mogu da imaju uvid u situaciju iz drugačije perspektive. Oni mogu da jasnije vide probleme koje vlasnici ponekad ne mogu da identifikuju. Preduzeća ne bi trebalo da imaju granice; oni stalno treba tražiti i istraživati mogućnosti za dalji razvoj „, rekao je Musa.

Nakon panel diskusije, učesnici su imali priliku da postave pitanja u vezi sa mogućnostima korišćenja usluga preduzeća u svojim kompanijama. Gospodin Lleshi iz CEED Kosova je zatvorio sastanak zaključujući da, ako preduzeća koriste poslovne usluge ispravno, kompanija će uvek imati koristi.

Drugi poslovni ručak, deo projekta CEED Kosova uz podršku EYE, će biti održan krajem oktobra 2015. godine i ima za cilj da razradi temu „Privlačenje investicija kroz stručne usluge“. /Telegrafi/

EYE preduzima sistemski pristup ka razumevanju problema i adaptivnan pristup menadžmentu.

opširnije

Najnovija kampanja stručnog obrazovanja i obuke na Kosovu

opširnije

Čitajte najnovije publikacije iz EYE


opširnije

Možete nas kontaktirati putem kontakt formulara

opširnije