Menu

Pretraga

SDC projekat implementirao Helvetas i MDA

Lendritovo stažiranje na obradi drveta!

Kada razmišljate o nekom svom tipičnom srednjoškolcu, verovatno ih ne zamišljate kako upravljaju sofisticiranim mašinama poput tocila, opreme za oblikovanje ili sa mašinama za obradu drveta i verovatno sa manje strasti za tako nešto. Ali za Lendrita Veseli ovo je postala uobičajena praksa!

U najvećem broju dana posle škole, Lendrit brzo prolazi ulicama svog rodnog Uroševca, kako bi se uputio u kompaniju za obradu drveta i nameštaja Rrezja.  Sa samo svojih 16 godina, već radi sprovodi svoje stažiranje u kompaniji, gde mu iskusni profesionalci pomažu da savlada veštine i dizajnira nameštaj i kuhinje po meri.

Iako je za Lendrita ovo samo početak, njegovu strast prema zanatu možete videti na osnovu finoće kojom on to radi. Smiren i fokusiran, on seče i ureže komade drveta uz preciznost koja bi iznenadila svakog ko bi to pogledao.

„Ja vidim sebe kako radim u ovoj industriji i u budućnosti,“ govori nam Lendrit kada uzme kratku pauzu. „Sve dok imam strasti prema ovom, ja to mogu raditi“, ponosno nam uzvikuje.

Lendrit je učenik u VET Poljoprivredno-poslovnoj i tehnološkoj školi „Zenel Hajdini“ u Uroševcu, gde je EYE nedavno pomogao da se uspostavi centar za karijeru. Njegovo stažiranje je omogućeno na osnovu šeme Učenja na radnom mestu (WBL) za koju smo pomogli da se uvede po školama, a koja pomaže mladima poput njega da primene akademske i tehničke veštine u radnom okruženju u stvarnom svetu.

Preko WBL-a je do sada 151 učenik iz 11 škola za stručno obrazovanje i obuku smešten u 57 privatnih kompanija da stažiraju. Centri za karijeru u školi, kojima smo pomogli da se uspostave u školama širom Kosova, rade na posredovanju između učenika i kompanija i olakšavaju proces.

Kroz WBL, Lendrit ne samo da stiče profesionalno znanje, već se i priprema za solidnu karijeru u sektoru obrade drveta! 

„Ja mislim da je veoma bitno da budete u stanju da praktikujete sve ono što naučite u knjigama, što i ovde radite“, rekao je. „U budućnosti želim da postanem menadžer u industriji pravljenja nameštaja!“


 

EYE preduzima sistemski pristup ka razumevanju problema i adaptivnan pristup menadžmentu.

opširnije

Najnovija kampanja stručnog obrazovanja i obuke na Kosovu

opširnije

Čitajte najnovije publikacije iz EYE


opširnije

Možete nas kontaktirati putem kontakt formulara

opširnije