31.08.2018

Švajcarski projekat doprinosi bezbednosti pešaka u glavnom gradu Kosova

 

Nedostatak semafora i saobraćajnih znakova, zajedno sa nemarnošću vozača, učinili su ulicu „Agim Ramadani“ u Prištini jednu od ulica sa najvećim brojem saobraćajnih nesreća u kojima su učestvovali pešaci.

Prema rečima Gent Begolli, direktora Odeljenja za javne usluge u opštini Priština, problem koji je bio zabrinjavajući i za stanare i za opštinu, nedavno je rešen uz podršku projekta DEMOS.

Opština Priština je uz podršku DEMOS-a intervenisala na najopasnijim pešačkim prelazima u glavnom gradu Kosova dodavanjem saobraćajnih znakova i semafora, što je rezultiralo značajnim smanjenjem broja nesreća na tim ulicama.

Ove intervencije rezultat su detaljne analize situacije i pilot programa u školskim zonama u cilju poboljšanja bezbednosti školske dece i drugih pešaka. One su deo Plana za povećanje bezbednosti na putu u gradu Prištini, koji se razvija uz podršku DEMOS-a.

„Ovaj projekat je bio jedan od najpovoljnijih za opštinu, jer nismo imali nikakve nesreće s obzirom da su postavljeni saobraćajni znakovi i semafori. Pre ovog projekta, pogotovo noću bilo je mnogo nesreća, gde su se dešavale nesreće u kojima su učestvovali automobili i pešaci jer pešački prelazi nisu bili vidljivi, ili su vozači vozili prebrzo“, rekao je Begolli.

U početku je projekat realizovan na 13 lokacija u Prištini. S obzirom na značajno poboljšanje u bezbednosti saobraćaja, opština je pokrenula procedure za intervenisanje na niz drugih pešačkih prelaza, gde je hitno potrebno postavljanje semafora. „Ovo je jedan od projekata koji su građani najviše cenili, jer automobil nije udario ni jednog pešaka od postavljanja semafora“, rekao je Begolli.

Još jedna korisna investicija, koja je olakšala živote građana, je postavljanje semafora u centru Lipljana. Prema Valzim Mziu, iz Odeljenja za javne usluge u Lipljanu, bila je velika gužva u gradu jer se saobraćaj nije odvijao propisno.

„Nakon postavljanja semafora uspeli smo da preusmerimo saobraćaj u gradu, tako da se pešaci mogu kretati bezbedno i brzo“, rekao je Mziu.

U cilju poboljšanja urbane mobilnosti, projekat DEMOS je podržao 12 partnerskih opština na Kosovu u planiranju mobilnosti, što je do sada značajno doprinelo poboljšanju života građana.

U kontekstu poboljšanja mobilnosti, opština Vitina je takođe imala koristi od projekta za kreiranje rampe za osobe sa invaliditetom.

Prema rečima Hasan Aliu, zamenika gradonačelnika opštine Vitina, DEMOS je doprineo inicijativom i finansijskom podrškom u izgradnji 4 nova ugla ili 8 rampe, sa ciljem da se olakša mobilnost osoba sa invaliditetom.

„Ova investicija nije obradovala samo za osobe sa invaliditetom, već i starije osobe i majke sa malom decom sa kolicima“, rekao je Aliu.